© Gazete As

CHP, Eğitim Sorunlarına Dikkat Çekti

Cumhuriyet Halk Partisi Çorlu İlçe Başkanlığı yaşanan eğitim sorunlarıyla ilgili basın açıklaması yaptı.

Çorlu İlçe Başkanlığında yapılan basın açıklamasında Türkiye genelindeki sıkıntılar ve Çorlu’da yaşanan eğitim sorunlarına değinildi. CHP Genel Merkezi tarafından oluşturulan basın bildirisi okundu, sayısal veriler verilerek eğitimdeki sorunlara dikkat çekildi. Ücretli öğretmen sorunundan, öğrencilerin beslenmesine, okullarda çalışan personelden eğitim sistemindeki diğer eksikliklere kadar birçok konu ele alındı. CHP Çorlu İlçe Başkanlığında yapılan açıklamada ilçe başkanı kısa bir açıklama yaptıktan sonra sözü parti yöneticisi Ezgi İpek Ateş’e bıraktı. Ateş eğitimde yaşanan sorunları sıraladı.

“22 YILLIK AKP İKTİDARI ÇOCUKLARIMIZA OKULLARIMIZDA BİR ÖĞÜN YEMEK VERECEK BÜTÇEYİ DAHİ AYIRMAMIŞTIR”

Yapılan basın açıklamasında CHP Genel Merkezi tarafından hazırlanan basın bülteni okunduktan sonra Çorlu’da yaşanan sorunlara da değinildi. Ezgi İpek Ateş yaptığı açıklamada:  22 yıllık AKP iktidarı çocuklarımıza okullarımızda bir öğün yemek verecek bütçeyi dahi ayırmamıştır. Ülke genelinde okul yemeği tüm öğrenciler için temel bir hak ve talep iken, okul öncesi eğitimdeki okul yemeği uygulaması yalnızca bir dönem uygulandıktan sonra kaldırılmıştır. Okul yemeği programlarının eğitime eşit erişim sağlaması, özellikle dezavantajlı çocukların okula devamlılığını artırması, çocukların sağlığını güçlendirmesi, ailelerin üzerindeki maddi yükü azaltması gibi bu kadar çok faydası varken, her kademede çocuklarımıza en az bir öğün yemek verilmesinin önemi ortadayken, Bakanlık sadece okul öncesiyle sınırlı olan programı bile iptal etti. Çocuklarımıza bir öğün yemek verilemediği gibi, çocukların saatlerini geçirdiği okullarda bir bardak temiz içme suyuna dahi erişimi yoktur. Çocuklarımız sularını evden getirmekte, bittiği takdirde ise kantinden parayla su almak durumunda kalmaktadır. Parası olmayan çocuklarımız ise ya susuz kalmakta ya da musluktan akan suları içmek durumunda kalmaktadır. Devlet okullarında örgün eğitim kapsamında 15.887.296 öğrencimiz bulunmaktadır. Bu öğrencilerin 1 milyon 165 bini taşımalı eğitim kapsamında, 284.034’ü ise yatılı ve pansiyonlu okullarda öğle yemeğine erişebilmektedir. Geriye kalan 14.438.262 öğrencimize ise okullarda öğle yemeği verilmemektedir. Yatılı ve pansiyonlu okullara öğrenci başına her öğün için yaklaşık 52 lira ödenek gönderilmektedir. Elbette bu tutar yeterli değildir. Ancak bu tutar üzerinden yaptığımız hesaplamaya göre 14.438.262 öğrencimizin öğle yemeği gideri yıllık 135 milyar 142 milyon yapmaktadır. Bu tutar da MEB bütçesinin yüzde 12,3’üne karşılık gelmektedir. Milli Eğitim Bakanı artık okul zilinin çocuklarımızın midesinde çaldığını görmelidir. Çocuklarımıza öğle yemeği vermediğimiz sürece uluslararası PISA, TIMSS gibi sınavlardaki başarımız her geçen yıl düşecektir. Bu önerimize bütçe yok diye karşı çıkanlar olacaktır. Ancak 2024 yılı için göç yönetimine 21 milyar, Cumhurbaşkanlığına 5,4 milyar, İletişim Başkanlığına 4,1 milyar bütçe aktarılmıştır. Devleti yönetenler öncelikle kendi konfor alanlarından fedakarlık yapmalı ve çocuklarımızın hakkı olan öğle yemeği için bütçe ayarlamalıdır” ifadelerine yer verildi. 

ÇORLU’DA EĞİTİM SİSTEMİNDE CİDDİ SORUNLAR YAŞANIYOR

Konuşmasını sürdüren CHP Çorlu İlçe Yöneticisi Ezgi İpek Ateş Çorlu’daki eğitim sorunlarına da değindi. Ateş, “İlçemiz Çorlu’nun sürekli göç aldığı düşünüldüğünde yıkılan okulların yerine yeteri kadar okul yapılmadığı için derslik başına düşen öğrenci sayısı normalin 3 kat üstünde olduğundan öğrencilerimizin kaliteli eğitim almaları mümkün değildir. Normal şartlarda her yıl ortalama 2 yeni okul yapılması ihtiyacı olan Çorlu da biz hala yıkılan okulların bile yapılamadığını üzüntüyle her platformda dile getiriyoruz. 3100 civarı Öğretmenin bulunduğu Çorlu'da  çeşitli branşlarda 300 civarı Ek ders karşılığı ücretli Öğretmen görevlendirilmektedir.  Kendi alanı dışında görevlendirilen bu Öğretmenler girdikleri ders saati sayılarına göre ücretlendirilmekte olup mezuniyet branşlarının dışında da kendilerine görev verilebilmektedir. Bu Öğretmen sayısına rağmen Çorlu'da Öğretmenevi bulunmamaktadır. Tayin durumu gerçekleşen Öğretmenlerin bir gecelik dahi konaklama ihityacıkarşılanamamaktadır. İlçemize yapılan Toki evlerinin projesinde okul olmaması yapıldıkları bölgeden taşıma, servis ve öğrencilerin okula erişimini olumsuz etkilemektedir. İbni Sina Özel Eğitim Okulu'nun binası Özel Eğitim Okulu için uygun değildir. Özel Eğitim Okulları ihtiyacı derhal çözülmelidir” ifadelerine yer verildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER