© Gazete As

Çorlu’da Tarihi Yapılara Sahip Çıkılmıyor!

Çorlu’da ağır ceza mahkemesinin olduğu tarihi bina, Ziya Bey Konağı ve tarihi yoğurthanenin boş ve atıl durması tepki çekiyor.

1800 yılların sonunda yapılan bir dönem eski ağır ceza mahkemesi olarak kullanılan tarihi bina yıllardır atıl ve boş vaziyette bekliyor. Yine Şeyh Sinan Mahallesi’nde bulunan Atatürk’ün konakladığı ev olarak bilinen Ziya Bey Konağı içinde hala bir adım atılmadı. Cemaliye Mahallesi’nde bulunan tarihi yoğurthane de yine atıl duran tarihi yapılardan bir tanesi. Çorlu’da tarihi binaların boş ve atıl durmasına tepki gösteren vatandaşlar yetkililerin biran önce harekete geçmesini istedi. 

PROJELER YAPILDI AMA PROJELERİN SONU GELMEDİ 

Çorlu’da bulunan tarihi binaların çürümeye edildiğini belirten duyarlı vatandaşlar gazetemize konuştu: “Eski ağır ceza mahkemesi olarak kullanılan bina yıllardır atıl bekliyor. Binayla ilgili proje geliştirildi daha sonra fes edildi binayla ilgili hala bir adım atılmış değil. Yine Ziya Bey Konağıyla ilgili proje yapıldı ama orada da sonuç alınamadı. Eski Yoğurthane de de durum aynısı bina bir dönem hurdacılara verilmek istendi, vatandaş tepki gösterdi o tarihi yapı da boş kaldı” dedi. 

5 KURUM TARİHİ BİNA İÇİN BİR ARAYA GELMİŞTİ, BİNA YİNE ATIL KALDI

Çorlu şehir merkezinde bulunan eski ağır ceza mahkemesi olarak kullanılan tarihi bina için Namık Kemal Üniveristesi Trakya Kalkınma Ajansı, Çorlu TSO, Çerkezköy TSO ve Türkiye Gençlik Vakfı bir araya gelerek “Üniversite-Sanayi El Ele Gençler Hazır Geleceğe” projesi hazırlanmıştı. Projeye kapsamında tarihi binayla ilgili ihaleye giren firma olmayınca proje fes edildi. Proje fes edildikten sonra tarihi bina yine kaderine terk edildi. 

ZİYA BEY KONAĞIDA UNUTULDU 

Çorlu Şeyh Sinan Mahallesi’nde bulunan Ziya Bey Konağı’da unutulan binalardan biri oldu. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılması yapılan binayla ilgili hala restorasyon çalışması başlamadı. Atatürk’ün Çorlu’ya geldiği zaman konakladığı ev olarak bilen Ziya Bey Konağı hala valilikten ödenek bekliyor. Bir türlü çalışmaların başlamadığı Ziya Bey Konağı’yla ilgili vatandaşlar tepki gösteriyor. 

ÇORLUDA BULUNAN 3 YOĞURTHANEDEN TEK AYAKTA KALAN YAPI 

20. yüzyılın başlarında yapıldığı tahmin edilen tarihi bina Çorlu’da ayakta kalan tek yoğurthane olarak biliniyor. Çorlu’da bulunan 3 yoğurthaneden birtane olarak bilinen tarihi bina ayakta kalan tek yapı oldu. Gazetemizin edindiği bilgilere göre eski yoğurthane 20. Yüzyılın başlarında inşa edildi. Çorlu’da o dönemlerde 3 yoğurthane bulunurken bir tanesi ayakta kaldı. Cemaliye Mahallesi’nde bulunan tarihi bina görünüşüyle de ilgi çekiyor. Tarihi binayla ilgili hiçbir somut adımın atılmaması tepkiyle karşılanıyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER