© Gazete As

Çorlu’nun Yol Haritası İçin Çalıştay Yapıldı

2025-2029 Stratejik Plan hazırlığı kapsamında düzenlenen çalıştaya Çorlu Kaymakamı Murat Eren başta olmak üzere Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, büyükşehir belediyesi temsilcileri, odalar, STK’lar, muhtarlar ve dernekler katılım sağladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan çalıştayda açılış konuşmasını Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt yaptı.

Konuşmasına başlayan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, “Önümüzdeki 5 yıl boyunca belediyemiz için yol haritası olacak Çorlu Belediyesi 2025-2029 Stratejik Plan Çalıştayı toplantımıza hoş geldiniz. Bugün burada, Çorlu’muzun geleceğini yeniden birlikte şekillendirmek için toplandık. Şehrimizin kalkınması ve sürdürülebilir bir şekilde büyümesi için hazırlayacağımız stratejik plan, aslında sadece bir yol haritası değil, aynı zamanda ortak aklın ve iradenin bir yansıması olacaktır. Çorlu’muz; dinamik ekonomisi, sosyal imkânları ve kültürel çeşitliliğiyle dikkat çeken bir şehir. Trakya'nın bereketli toprakları üzerine kurulu olan Çorlu; ticaret, sanayi ve tarımın iç içe geçtiği, modern yaşamın geleneklerle buluştuğu önemli bir yerleşim yeri. Kentimizin alansal dağılımına göz attığımızda 410 kilometrekarelik yüzölçümünün % 75’inin tarımsal alana ayrıldığını, % 21 oranında imar planlı alana sahip olduğu verisine erişebiliyoruz. Civarımızda hızla büyüyen sanayi sektörü ve buna bağlı olarak gelişen ticaret sektörüyle ülke ekonomisine önemli katkılar sağlarken yeşil alanları, parkları ve sosyal yaşam olanaklarıyla da Çorlu’muzu her geçen gün daha yaşanabilir bir kent hâline getirmek için çalışmaya devam ediyoruz. Bu sayede Çorlu’muz; hem bölgesel hem de ulusal düzeyde stratejik öneme sahip, enerjisini genç ve dinamik nüfusundan alan bir şehir olarak geleceğe umutla bakıyor” dedi.

Konuşmasını sürdüren Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, “İşte bizler, bu analizleri iyi yaparak, güçlü ve zayıf yönlerimizi objektif açıdan değerlendirerek stratejik planımızı hazırlarsak önümüzdeki 5 yıl boyunca kentimizi hak ettiği şekilde yönetebileceğiz. Siz değerli paydaşlarımızla birlikte; her geçen gün büyüyen, gelişen ve güzelleşen Çorlu’muzun yarınlarına en iyi şekilde hazırlanmak için buradayız. Bizler Çorlu Belediyesi olarak; şehrimizin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak, vatandaşlarımızın refahını artırmak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir Çorlu bırakmak için çalışıyoruz. Ancak bu hedeflere ulaşmak; tek başına bir yönetim anlayışıyla değil, hepimizin katılımı ve katkılarıyla mümkün olacaktır. Bir şehri yönetmenin; her memleketten vatandaşımızın dil, din, ırk ve siyasi görüş fark etmeksizin görüş ve önerilerini dikkate almakla mümkün olduğuna her zaman inanmışımdır. Bu yüzden siz kıymetli katılımcıların fikrini alarak bu güzel şehri birlikte yönetme duygusunu yaşıyor olmaktan mutluluk duyuyorum. Çorlu’muzun geleceğe dönük hedeflerini belirlerken sosyal, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliği esas alarak her kesimin ihtiyacına cevap verecek politikalar üretmeye gayret edeceğiz. Bu çalıştaydan çıkacak sonuçların hepimizi daha güçlü ve daha kararlı adımlar atmaya yönlendireceğine inanıyorum. Bu doğrultuda; katılımcı bir anlayışla, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim modeli geliştirmek için bu çalıştayın önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bizler, yerli ve ulusal değerlere önem vererek üreten, demokratik, katılımcı, kaynaklarını bilimsel ve doğru kullanan bir belediyecilik anlayışıyla herkesin “İyi ki Çorlu’da yaşıyorum.” diyeceği bir kent için yola çıktık. O yüzden katılımınız, görüşleriniz, destekleriniz ve eleştirileriniz bizler için çok kıymetli” dedi.

Çorlu Kaymakamı Murat Eren’de stratejik plan çalıştayında yaptığı konuşmada: “Ülkemiz biliyorsunuz 1960 anayasasıyla beraber planlı bir döneme girdi. O günden bu güne yaklaşık 60 yıllık bir dönemde planlı bir dönem içerisindeyiz. Son yıllarda da stratejik planlar ön plana çıkıyor. tabi stratejik planlar hazırlanırken ilçe belediyeleri büyükşehir belediyesinin stratejik planına, büyükşehir belediyeleri hazırlanırken, merkezi hükümetin stratejik planlarına uyumlu olması çok önemli. Batı da özellikle belediyelerde planlar uzun vadeli yapılıyor. Belediyenin en fonksiyonu ben bunu üstüne basa basa söylüyorum içinde yaşadığımız problemlerin en önemli konusu belkide imar sorunu imar planları. Bunlar gelişmiş ülkelerde bilimum 30 senelik hatta 100 seneyi kapsayacak şekilde stratejik planları ve imar planları hazırlanıyorlar. Biz ne yazık ki ülkemizde bunu gerçekleştirmiş ya da hazırladığımız planları çok fazla çıktılarını öngörebilmiş değiliz. Ama her sorunumuzu etkileyen konu belki belediye açısından imar planlarıdır. Bir yere biz bir fabrika kuruyoruz. Belki bunu merkezi hükümetler karar alıyor, belki belediyelerin imarlarında belki yereldeki dinamiklerle karar alınıyor fakat biz bir fabrika kurulduğu zaman seviniyoruz. Onun çevreye getireceği yükü hiçbir zaman hesap etmiyoruz, ona göre bir planlama yapmıyoruz. Bir fabrika kurduğumuz zaman orada ne kadar işçi çalışacaksa sadece onların oradaki çalışma koşullarını değil oraya ulaşımlarını da düşünmemiz gerekiyor. Onların çocuklarının hangi okullara gideceğini de düşünmek zorundayız. Nerelerde alışveriş yapacaklarını hangi yoldan işe gidip geleceklerini planlamak zorundayız. Yeşil alanlarını ayırmak zorundayız” dedi.

Sanayi tesisleriyle ilgili bilgiler veren Çorlu Kaymakamı Murat Eren, “Biliyorsunuz bölgemiz çok dinamik bir bölge, Çorlu’nun çevresinde 3 bin 300 kadar sanayi tesisimiz bulunuyor. Fakat çok daha büyük bir tehdit var önümüzde belki fırsat var önümüzde, İstanbul’da 44 binin üzerinde sanayi tesisi var. Bu sanayi tesislerinin büyük bir bölümünün hedefinde Trakya bölgesi var, biz varız. İstanbul’daki işletmelerin büyük bir çoğunluğu yerlerin değerlenmesi nedeniyle taşımak istiyorlar. Doğusunda Sakarya Kocaeli bölgesinde çok fazla gidebilecekleri yer yok. bizim bölgemiz daha bakir gözüküyor. Tabi biz bir iç Anadolu değiliz her türlü yatırımın gelmesini isteyecek pozisyonda değiliz, elimiz güçlü aslında fırsatımız bu yönde var. İstanbul’daki çok büyük işletmelerden sanayi tesislerinden katma değeri yüksek tesisleri ilimize ilçemize çekebilecek pazarlık gücüne sahibiz. Bunları yapabilmemiz için stratejik planlarımızı imar planlarımızı son derece düzgün olması gerekiyor. Bu anlamda bugün yapılan çalıştayı çok faydalı buluyorum” dedi.

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Strateji Geliştirme Daire Başkanı Alper Tunçaslan’da bir sunum yaparak stratejik planın ne anlama geldiğini ve neler yapılabileceğini belirtti. Strateji Geliştirme Daire Başkanı Alper Tunçaslan yaptığı konuşmada, stratejik planlar oluşturulurken dış paydaşların önemine de vurgu yaptı. Sunumun ardından stratejik plan kapsamında ortak toplantılar gerçekleşerek paydaşların fikirleri alındı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER