Fakültenin Projesine AB’den Destek
ÇORLUKaradeniz’i koruma eylem planı kapsamında geliştirilen projeyle hibe almaya hak kazanan Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Tecer basın mensuplarıyla bir araya gelerek projeyi tanıttı.
Avrupa Birliği’nden alınan desteği ve yapılacak projeyi basın mensuplarına anlatan Lokman Tecer, projenin toplam 30 aylık bir proje olduğunu ve toplam maliyetinin 897 bin 143 Euro olduğunu ifade etti. BlueC-Karbon Bağlayıcı Mavi Karadeniz Projesiyle ilgili bilgi paylaşan Lokman Tecer, Karadeniz, biyolojik çeşitlilik açısından zengin ancak aynı zamanda doğal ve insan kaynaklı stres faktörlerinin olağanüstü bir kombinasyonunun bir arada bulunduğu eşsiz bir deniz havzasıdır” ifadelerini kullandı.
PROJENİN TOPLAM SÜRESİ 30 AY VE TOPLAM BÜTÇESİ 897 BİN EURO’DUR
Konuşmasını sürdüren Mühendislik Fakültesi Dekanı Lokman Tecer, “Projemiz Next Karadeniz Havzası Programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından desteklenmektedir. Bu program Karadeniz’e komşu ülkeleri kapsayan ve 55,2 milyonluk bir nüfusun yaşadığı bir bölgeyi kapsar. Karadeniz Havzası’nı çevreleyen 8 ülkede toplam 119 projenin desteklendiği ve uygulandığı önceki iş birliği çerçevesi olan ENPI CBC Karadeniz Havzası Programı 2007-2013 ve ENI CBC Karadeniz Havzası Programı 2014-2020 üzerine inşa edilmiştir. NEXT Karadeniz Havzası Programı (2021-2029) katılımcı ülkeler arasındaki bağların güçlendirildiği ve yenilerinin yaratıldığı ve bölgesel aktörlerin bir araya gelerek yerel vatandaşların yararına kaynakların sürdürülebilir yönetimine katkıda bulunduğu bir platform olmayı amaçlamaktadır. Programın öncelikleri ise Karadeniz Havzası’ndaki sınır ötesi iş birliğini ulus ötesi bir yapılandırmada daha da derinleştirmek ve dört belirli amacı desteklemektedir. 1. Araştırma ve inavosyan kapasitesinin değiştirilmesi ve güçlendirilmesi, 2 İklim değişikliğine uyum ve afet riskinin önlenmesinin teşvik edilmesi, 3-Doğanın biyolojik çeşitliliğinin ve yeşil altyapının korunması ve muhafazasının güçlendirilmesi, 4- Özellikle halktan halka eylemleri teşvik ederek karşılıklı güvenin oluşturulması. Eylemin Lider ortağı Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’dir. Diğer ortaklar ise STK Burgas Bölgesel Turizm Derneği Bulgaristan, 3 Ekolojik Danışmanlık merkezi Cahul, Moldova Cumhuriyeti, 4 Ortak Ukrayna Ulusal Deniz Biyoloji Enstitüsü, Ukrayna. Programın süresi 30 aydır toplam 897 bin 143 Euro’dur” dedi.
DENİZ ÇAYIRLARININ ÖNEMİ, BÖLGESEL VARLIKLARI, KORUNMASINA YÖNELİK EĞİTİM KURSLARI DÜZENLENECEK
Konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Lokman Tecer, “Deniz çayırları gibi bitki örtüsüne sahip yaşam alanları, dünyanın mavi karbon yutak alanlarını oluşturur ve okyanuslardaki tüm karbon depolarının %50’sinden fazlasını oluşturur. Bu proje, Karadeniz’in Çevresel Korunması ve Rehabilitasyonu Stratejik Eylem Planı doğrultusunda, Karadeniz’in korunmasını, bozulmaların önlenmesini sağlamak için mavi karbon yönetim araçları aracılığıyla deniz çayırlarının ve korunmasını amaçlamaktadır. Proje kapsamında gerçekleştirilecek eylemler: Mavi Karbon Kapasite Geliştirme Programı Faaliyetleri: Entegre karma hareketlilik eğitimi “Mavi Karbon Kapasite Geliştirme Programı (BCCap)”, deniz çayırlarının önemi, bölgesel varlıkları korunmasına yönelik ortak olarak geliştirilen bir eğitim kursu düzenlenecektir. Ekosistem Tabanlı Çevresel Etki Değerlendirme Yönergeleri Hazırlık Faaliyetleri: Eylemin hedef bölgelerindeki ilgili makamların deniz ortamına zarar verebilecek bir gelişme olduğunda ileriye dönük bir analiz yapmalarını sağlamak için deniz çayırı alanlarının korunmasını içeren bir ekosistem etki çalışmaları kılavuzu hazırlanacaktır. Haritalama Faaliyetleri: Belirli bir zamandaki habitatların evrimi, ilgili alanındaki ilerlemeyi gösterecek; deniz yosunlarına ilişkin habitat haritalaması yapılarak bu bilimsel bilgiler karar vericilere ve yerel kullanıcılara aktarılacaktır. Modelleme Faaliyetleri: Uzun vadede deniz çayırlarına yönelik tehditleri azaltmak ve bunların korunmasını sağlamak amacıyla deniz çayırları için restorasyon ve rehabilitasyon projelerinin izlenmesine yönelik ekosistem temelli modelleme gerçekleştirilecektir. * İzleme Faaliyetleri: İzleme faaliyetleri, Karadeniz Havzası Ortak Operasyonel Programı 2014–2020 kapsamındaki İyi Çevresel Durum için Sıfır Atık Stratejisi (ZEWSGES) projesi kapsamında geliştirilen ve uygulanan “deniz çöpü izleme” faaliyetleri gerçekleştirilecektir. Katılan her ülkede seçilen bir sahilde, çöpler toplanarak sınıflandırılacak ve miktarları belirlenecektir. Yılda 4 kez her mevsimde gerçekleştirilecek faaliyet ile deniz çöplerinin kaynakları, mevsimsel değişimleri belirlenerek ortak veri tabanına işlenecektir” denildi.
DENİZ ÇAYIRLARININ KORUNMASINA YÖNELİK ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME İÇİN KILAVUZ HAZIRLANACAK
Projenin hedef gruplarını anlatan Prof. Dr. Lokman Tecer, “Projenin Hedef Grupları Eylemin hedef grupları ilkokul ve ortaokul öğrencileri ve öğretmenleri, yerel yönetimler ve hükümetler ile yerel topluluklar, yani yerel balıkçılar ve özel sektör girişimcileri ve akademisyenler olacaktır. Projenin Tahmini sonuçları, sonuç olarak, özellikle deniz çayırı habitatlarının korunmasına ilişkin türleri korumak için çevresel etki değerlendirme çalışmaları konusunda yasaların getirilmesi ve mevcut düzenlemelerin güçlendirilmesini içeren yeni bir çevresel etki değerlendirme prosedürü için bir kılavuz hazırlanacaktır” ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir