© Gazete As

“Kentsel Dönüşüm Teşvik Edilmeli”

Yanaşan 6.2 şiddetindeki depremin ardından Çorlu İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Engin Beyazyıldız yaptığı açıklamada, kentsel dönüşümün teşvik edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Depremin bir gerçeklik olduğunu belirten Engin Beyazyıldız özellikle 1999 yılından önce yapılan yapı stoklarına dikkat çekerek kentsel dönüşüme vurgu yaptı. Çorlu İnşaat Mühendisleri Odası olarak kentsel dönüşüm noktasında “Biz Bize Yeteriz” projesi geliştirdiklerini belirten Beyazyıldız resmi kurumlardan ve STK’lardan bu konuda destek istediklerini belirtti. İkinci proje olarak Deprem Kültür Merkezi oluşturarak deprem bilincini geliştirmek istediklerini belirten Beyazyıldız, projeleri yapmak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. Marmara Denizi açıklarında yaşanan 6.2’lik depremle ilgili de bilgiler paylaşan Engin Beyazyıldız, en önemli olayın can kaybının olmadığını ifade etti. 

YAŞANAN 6.2’LİK DEPREM HEPİMİZE GEÇMİŞ OLSUN

Çorlu İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Engin Beyazyıldız yaşanan depremin ardından gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Beyazyıldız, “23 Nisan Çarşamba Günü saat 13.00 sularında Çorlumuzu Marmara Bölgesini ve ülkemizi etkileyen depremden dolayı herkesi geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Burada teknik olarak bahsetmek gerekirse, zaten beklenen bir depremdi. Kuzey Anadolu Fay hattının içerisinde Marmara Denizi’nin ortasından geçen Marmara Bölge Fay hattı dediğimiz bunun da fiziki olarak açılımı İstanbul’un Adalar Bölgesi Büyükçekmece’den bizim Ereğli açıklarına kadar Orta Marmara Fay hattı dediğimiz kısım şimdiye kadar kırılmamıştı. Bu şimdiye kadarki kelimenin de biraz detaylandırılması gerekirse, şöyle söyleyebiliriz, Şarköy tarafında 1922 yılında bir deprem oldu oradaki parça kırıldı ve 1999 Gölcük’te bir deprem oldu. Gölcük ile Şarköy arasında Orta Marmara Fay Hattı dediğimiz kısımda normalde tarihsel kayıtlara göre, 1766 tarihinde bir deprem olmuş. 1766 yılından önce de 1500’lü yıllarda bir deprem olmuş. Bu takvime baktığımız zaman tekrarlama periyodu 257 civarında olduğundan dolayı bilimsel tahminlere göre 250 yılda bir Orta Marmara Fay Hattı’nın kırılması gerekiyor. Tabakaların hareketlerine göre. Bu tabakalarda Anadolu levhası ile Avrasya Levhasının senelik 2,5 cm hareketinden dolayı 257 yılda bir biriken bir enerji var. 257 yılda bir bu enerjinin boşalması nedeniyle 7 ve üstü depremin beklentisi vardı. Ama bu noktalardan baktığımız zaman Allah’tan kayıtlara göre 7 ve üstü olması gerekirken 6 civarında bir deprem oldu, hatta ondan önce 3.9 bir Silivri depremi oldu. Onunla beraber levha kırılması ön görülüyor veya tahmin ediliyor.  6.2 lik depremden sonra Büyükçekmece tarafına doğru bu levhanın oturmalarından dolayı hareketlerinden dolayı devam eden artçı depremler silsilesi oluştu” dedi. 

HALKIMIZ DEPREM KONUSUNDA DUYARLI OLMASI GEREKİYOR 

Konuşmasını sürdüren Çorlu İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Engin Beyazyıldız, “Burada en önemli olay can kaybının olmaması en önemli nokta bu ve şiddetinin 7 ve üzeri beklenirken 6.2 olması hepimiz açısından sevindirici bir olay. Tabi bu 6.2’de bitecek daha deprem olmayacak anlamında kesin bir bilgi içermiyor. Belki daha büyük bir şiddetli depreme de neden olabilir. Bu konuda farklı uzman hocalarımızın fikirleri var, bazıları 7 ve üzerinin olabileceğini söylüyor bazıları da bu ufak depremle buradan kurtulduğumuzu söylüyorlar. Bu noktada belirsizlikler olduğu için herkesin temkinli ve tedbirli olmaları gerekiyor. Bu beklenen bir deprem olduğu için bizi açıkçası şaşırtmadı. Ama iyi tarafı 6.2 ile gerçekleşmesi bizi sevindirdi, inşallah daha büyük bir depreme neden olmaz. Halkımız bu konuda duyarlı olması gerekiyor” dedi. 

99 YILI ÖNCESİ YAPILARDA YAŞAYAN VATANDAŞLARIMIZ TEDBİR ALMASI GEREKİYOR

“Çorlu olarak ekonomik sıkıntılar, siyasi sıkıntılar ülke olarak hepsi bir arada çok rahat bir dönümde değiliz” diyen Engin Beyazyıldız, “Lakin deprem gerçeğini unutmamamız gerekiyor. Özellikle 99 yılı öncesi yapılarımızda yaşayan insanlarımızın tedbir alması gerekiyor. Hazırlık yapması gerekiyor ve yeni yapılacak inşaatlarda da daha dikkatli ve duyarlı olunması gerekiyor. Bu konuların önemini dün tekrardan yaşadık. Bu işin açıkçası yok, gerçekleştiği an büyük felaketlere neden olur deprem. Deprem öldürmez içinde yaşadığımız yapılar öldürür. Bu noktada da yapılarımıza eskiyse gerekli testlerin yapılması gerekiyor. Yeni yapılıyorsa gerekli duyarlılığın gösterilmesi gerekiyor” dedi. 

‘BİZ BİZE YETERİZ’ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ GELİŞTİRDİK, KURUM VE STK’LARDAN DESTEK BEKLİYORUZ 

Deprem konusunda Çorlu İnşaat Mühendisleri odası olarak iki tane proje geliştirdiklerini belirten Engin Beyazyıldız, projelerden söz etti. Beyazyıldız, “Biz İnşaat Mühendisleri Odası olarak 2 yıl önce bizin bir projemiz vardı, “Biz Bize Yetelim” diye buradaki amaç şuydu bölgesel olarak biz neler yapabiliriz, STK’lar resmi kurumlar biz bir komisyon kurup eski yapılarımızda yaşayan insanların problemlerini dinleyip ya da yapılarını kentsel dönüşümünü sağlayabilmek için bunlarla istişare yapıp o komisyonumuzda öncülüğünde kentsel dönüşümü teşvik etmekti. Burada tabi İnşaat Mühendisleri olmak üzere diğer STK kurumları resmi kurumlar, ticaret odasının da bu işin içinde olması gerekiyor çünkü inşaatları yapan inşaat firmaları okuruma bağlı beraber bir komisyon kurup Çorlu’da kentsel dönüşümü teşvik edip sayısını artırmamız lazım. İkinci bir projemizde şuydu, Çorlu bölgesinde deprem kültür merkezi yapmak istiyorduk. Bu deprem kültür merkezinin amacı da depreme hazırlığı sağlayabilmek, bu nokta da Milli Eğitimle çocuklarımızın belli aralıklarla ziyaret ettirip deprem bilincini sağlamaktı. Bu konularda çalışmalarımız devam ediyor inşallah ileri ki tarihlerde bu konuda bize destek olurlar Çorlu’daki resmi kurumlar STK’lardan bu desteği bekliyoruz” dedi.  

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER