© Gazete As

Tarihi Yoğurthane Yine Unutuldu!

Özel mülkiyette olan binanın biran önce kamulaştırılmasını isteyen Çorlulu vatandaşlar yetkililerden bu konuda destek istedi. 2017 yılında Çorlu Belediyesi’nin hazırladığı “Müzeler ve Kültür Yatırımları Master Plan Raporu’nda da yer alan eski yoğurthane için hala bir çalışma yapılmadı. 2021 yılı içerisinde eski yoğurthane olarak bilinen bina hurdacılara kiraya verilmesiyle birlikte mahalle sakinleri duruma tepki göstermişti. Cemaliye Mahallesi’nin tam ortasında yer alan tarihi yapının biran önce restore edilerek Çorlu’ya kazandırılması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl gazetemizin haber yapması üzerine dönemin kaymakamı Mustafa Eldivan yoğurthane incelemeler yapmıştı. Kaymakam Mustafa Eldivan’ın Bayburt Valisi olarak tayin edilmesiyle birlikte çalışmalar da yarım kaldı.

DÖNEMİN KAYMAKAMI MUSTAFA ELDİVAN İNCELEME YAPMIŞTI

Gazetemizin haberi üzerine geçtiğimiz 2023 yılının kaymakamı Mustafa Eldivan tarihi yoğurthaneye giderek incelemelerde bulunmuştu. Tarihi binanın durumunu kontrol eden Mustafa Eldivan Çorlu’daki diğer yetkililerle görüşeceğini belirtmişti. Dönemin Çorlu Kaymakamı Mustafa Eldivan’ın Bayburt Valisi olarak tayin edilmesinden sonra çalışmalar yarım kaldı.

ÇORLUDA BULUNAN 3 YOĞURTHANEDEN TEK AYAKTA KALAN YAPI

20. yüzyılın başlarında yapıldığı tahmin edilen tarihi bina Çorlu’da ayakta kalan tek yoğurthane olarak biliniyor. Çorlu’da bulunan 3 yoğurthaneden birtane olarak bilinen tarihi bina ayakta kalan tek yapı oldu. Gazetemizin edindiği bilgilere göre eski yoğurthane 20. Yüzyılın başlarında inşa edildi. Çorlu’da o dönemlerde 3 yoğurthane bulunurken bir tanesi ayakta kaldı. Cemaliye Mahallesi’nde bulunan tarihi bina görünüşüyle de ilgi çekiyor.

BELEDİYENİN MASTER PLANLARINDA RESTORE EDİLMESİNE YER VERİLDİ

Çorlu Belediyesi tarafından 2017 yılında hazırlanan Stratejik Çerçeve Binalar Ve Açık Alanlara İlişkin Fiziksel Yenileme Yaklaşımları başlığı altında tarihi yoğurthaneye de yer verildi. Yoğurthane ile ilgili hazırlanan planda, “Restorasyon ihtiyacı olan yapı Balkan Yemek Kültürü Deneyim Merkezi” olarak işlevlendirilebilir. Mekânın ismi Yoğurthane olarak kullanılmaya devam etmelidir. Özellikle yerel halkın katılımına ağırlık verilerek merkezde üretilen ürünlerin satışı sağlanabilir” ifadelerine yer verildi.

HURDACILARA KİRAYA VERİLMESİ TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Cemaliye Mahallesi’nde bulunan tarihi yoğurthane bir dönem hurdacılara kiraya verilmişti. Hurdacılara kiraya verilen eski yoğurthane mahalle sakinleri tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Özel mülkiyette bulunan tarihi binada mülk sahipleri olumsuz durumu hemen ortadan kaldırarak hurdacıları çıkardı. Boş duran tarihi yoğurthanenin belediyeler eliyle restore edilmesi bekleniyor.

KAMULAŞTIRILMASI YAPILSIN VE RESTORE EDİLSİN

Belediyeler eliyle kamulaştırılmasının yapılması istenen eski yoğurthane Çorlu’da tek ayakta kalan yoğurthane olması sebebiyle öne çıkıyor. 20. Yüzyılın başlarında yapıldığı tahmin edilen tarihi bina kültür merkezi müze veya başka amaçlar için kullanılabilir. Çorlulu vatandaşlar tarihi yoğurthanenin biran önce gün yüzüne çıkartılarak Çorlu’ya kazandırılmasını bekliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER