© Gazete As

YEDAM 2 Yıldır Bağımlılıkla Mücadele Ediyor

Çorlu İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ali Rıza İçel Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nin çalışmalarıyla ilgili basın mensuplarına bilgi verdi.

Alkol, uyuşturucu, tütün, kumar, internet gibi kötü alışkanlıklara karşı mücadele eden Yeşilay Danışmanlık Merkezi Çorlu’da 2 yıldır faaliyet yürütüyor. YEDAM Merkezleri Türkiye genelinde 2015 yılında kurulmasına rağmen Çorlu’da 2 yıl önce faaliyetine başladı. Çorlu İlçe Sağlık Müdürü Ali Rıza İçel YEDAM’ınçalışmalarıyla ilgili gazetecilere bilgiler verdi. Çorlu YEDAM Merkezi 2 yılda yaklaşık 370 bağımlılık olayına müdahale ederek, uzman psikolog ve sosyal hizmetler uzmanları aracılığıyla hizmet verdi. 

Çorlu İlçe Sağlık Müdürü Ali Rıza İçel Çorlu Yedam Merkezi’ndeki çalışmalar hakkında bilgi verdi. İçel, “Çorlu YEDAM 21.03.2022 tarihinde hizmet vermeye başlamıştır. Merkezde 2 klinik psikolog, 1 sosyal hizmet ve 1 halkla ilişkiler uzmanı, 1 mutfak ve 1 güvenlik personeli olmak üzere 6 kişi görev yapmaktadır. 12 yaş üstü bağımlı bireylere, bağımlılık riski taşıyanlara ve ailelerine alkol, madde, kumar, tütün ve internet alanlarında psiko-sosyal destek hizmeti verilmektedir (Tütün, kumar, alkol, madde vb. türlerinden hangisine dair hizmet veriliyorsa yazılabilir). Uzmanlar tarafından başvuran her bir danışana bireyselleştirilmiş bir müdahale planı oluşturulmaktadır. Bu plan doğrultusunda bireysel görüşmelere ek olarak grup terapi oturumları ile psiko eğitim verilmektedir. (Grup terapi gerçekleştiriliyorsa hangi alanlarda yapıldığı kumar ya da alkol/madde gibi eklenebilir). Kişilerin ilgi, yetenek ve becerileri gözetilerek sosyal etkinlikler organize edilmektedir. Kurumsal iş birlikleri danışanların risk ve ihtiyaçlarına göre planlanmakta ve daha çok kişiye hizmet verebilmek amacıyla YEDAM tanıtımları yapılmaktadır. Ayrıca kişilerin mevcut durumları değerlendirilerek tedavi planına uygun ise işe yerleştirilmeleri için destek olunmaktadır” dedi. 

Yedam’ın 2 yılda yaptığı hizmetleri anlatan Çorlu İlçe Sağlık Müdürü Ali Rıza İçel rakamlar verdi. Ali Rıza İçel, “Bağımlılık türüne göre başvuru sayısı, alkol bağımlılığı 105 kişi, madde bağımlılığı 66 kişi, tütün bağımlılığı 59 kişi, kumar bağımlılığı 125 kişi, internet bağımlılığı ise 10 kişi toplam danışan sayısı 355 kişi. Toplam görüşme sayısı 1857, sosyal etkinlik sayısı atölye ve yeni yaşam etkinlikleri 124 YEDAM tanıtım sayısı 75 iş birliği görüşme sayısı 188, yeni başvuru sayısı 370 danışandan oluşuyor” dedi.

Türkiye genelinde faaliyet yürüten YEDAM’ın genel bilgilerinden de söz eden Çorlu İlçe Sağlık Müdürü Ali Rıza İçel, Yeşilay Danışmanlık Merkezlerinin (YEDAM) ilk adımları 2015 yılında atılmıştır. Tamamı bağımlılık alanında çalışan uzman psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan ekibi, bağımlı bireylere ve bağımlı bireylerin yakınlarına ücretsiz psikolojik ve sosyal destek hizmeti veriyor. Türkiye genelinde ve KKTC’de olmak üzere toplam 107 YEDAM bulunmaktadır. Danışanların bağımlılık türünü değerlendiriyor ve derecesini saptıyor. Alkol, tütün, madde, kumar ve internet ile ilgili sorunlar yaşayan kişilere bu davranışını bırakması konusunda ücretsiz psikolojik ve sosyal destek sağlanarak yeniden hayata kazandırılmaları için yardımcı oluyor. Arındırılan bireyin zararlı alışkanlıklara tekrar başlamaması için yöntemler öğreterek danışanları evlerinde ziyaret edip, gidişatı takip ediyor. Mahremiyet ilkesine büyük önem veriliyor ve görüşmelerde elde edilen bilgiler, kesinlikle başka kişi veya kurumlarla paylaşılmıyor. Türkiye’nin her yerinde 115 YEDAM Danışma Hattı üzerinden ücretsiz olarak da ulaşılabiliyor. 115 YEDAM Danışma Hattı kurulduğu günden bugüne 1 milyonun üzerinde çağrı almıştır. Danışma hattı arama sayısı: 1.234.228. Görüşme sayısı: 328.649. Sosyal destek hizmet sayısı: 130.097. Sosyal etkinlik sayısı: 4.411, YEDAM Atölye ’ye katılan danışan: 4.307” kişiden oluşmaktadır” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER