Tekirdağ
08 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Özel Bireyli Ailelere Uzman Desteği Verilecek

Özel Bireyli Ailelere Uzman Desteği Verilecek
Trakya Down Sendromlu ve Özel Gereksinimli Bireyler Derneği, düzenlediği basın toplantısında yönetim kurulunu tanıtıp amaçları ve projeleri hakkında bilgi verdi.

Çorlu’da düzenlenen toplantıda danışma kurulu belirlendi. Belirlenen danışma kurulu şu isimlerden oluştu, Psikiyatri Uzmanı Sercan Yılmaz, Genel Cerrah Op. Doktor Hakan Sunal, Uzman Çocuk Doktoru/PediatristSinan Aslan, Uzman Diyetisyen Seda Nur Kahraman, Diyetisyen Selenay Yıldız, Özel Eğitim Uzmanı Hatice Bayram Sadıkoğulları, Özel Eğitim Uzmanı Şeyda Baykara, Fizyoterapist Hayriye İktu, Fizyoterapist Aslıhan Saltık, Dkt. İpek Gökçebel, Ergoterapist Ekin Turunç, Uzman Psikolog Gülümser Gün Yeniaras, Klinik Psikolog Nuriye Mammadov olurken ilçe sorumluları ise Süleymanpaşa sorumlusu Melek Şahin, Ergene sorumlusu Çiğdem Alp, Saray sorumlusu Sabriye Cengiz, Çorlu sorumlusu Arzu Ercan , Çorlu Down Sendromu sorumlusu Gülçin Öge, Çorlu Otizm Sorumlusu Hülya Küçük isimlerinden oluştu. 

YENİ BİR OLUŞUM İÇİNDEYİZ

Trakya Down Sendromlu ve Özel Gereksinimli Bireyler Derneği Kurucusu Zehra Metin Özen açılış konuşmasını yaptı. Özen,  “Derneğimiz down sendromlu ve özel gereksinimli bireyleri mutlu, sağlıklı, bağımsız, üretken, toplumla bütünleşen bir yaşam kurabilmelerini sağlamak, ailelerin ve toplumun bilinçlendirilmesine, toplumun engellilik algısını geliştirip dönüştürmeye, özel gereksinimli bireyler hakkında toplumda farkındalık yaratılmasına ve onların sosyal, kültürel, sanatsal faaliyetlere katılmalarını sağlayarak bu alanlarda gelişmelerini sağlamak için faaliyet göstermek amacı ile 2018 yılında Çorlu da Trakya Down Sendromu Derneği olarak kurulmuştur. 2024 Mart ayı itibari adını ve kapsamını genişleterek Trakya Down Sendromlu ve Özel gereksinimli Bireyler Derneği olmuş ve merkez ilçe Süleymanpaşa ya taşınarak çalışmalarına Süleymanpaşa dandevam etmektedir. Yeni bir oluşum içindeyiz bundan bahsetmek isterim sizlere diğer ilçelerde de sorumlular belirleyerek daha çok özel gereksinimli bireye ulaşmak istemekteyiz” dedi. 

“DAHA FARKINDA DAHA DUYARLI BİR TOPLUM İNŞA ETME YÖNÜNDE İLERLİYORUZ”

Konuşmasını sürdüren Zehra Metin Özen, “Şu an için 4 ilçede sorumlularımız var. Süleymanpaşa genel sorumlumuz Melek Şahin, Çorlu da ilçe genel sorumlumuz Arzu Ercan, down sendromu sorumlumuz Gülçin Öge, otizm sorumlumuz Hülya Küçük, Ergene genel sorumlumuz Çiğdem Alp ve Saray genel sorumlumuz Sabriye Cengiz. Bu işe gönüllü ailelerle karşılaştıkça diğer ilçelerde de sorumlular belirlemek hedefimiz. Özel gereksinim nedir? Önce bunun tanımını yapmak isterim size. Normal gelişim gösteren bireylerden farklı olarak, zihinsel, görme, işitme yetersizliği ile dil ve konuşma bozukluğu olan, dikkat eksikliği ve hiperaktivite problemi olan, öğrenme güçlüğü çeken, otizmli ya da üstün zekâlı bireyler, özel gereksinimi olan bireyler olarak ifade edilir. Özel gereksinimi olan bireyler için geçmiş dönemlerde toplum algısı hiçbir şey beceremez, yapamaz acınacak, aciz ya da hor görülecek öteki şeklindeydi. Örgütlenmenin etkisi ile oluşan sivil toplum kuruluşlarının yaptıkları çalışmalar ve devlet katkısı ile yeniden şekillenen bir algı içindeyiz daha farkında daha duyarlı bir toplum inşa etme yönünde ilerliyoruz. Tabii bu gelişmeye en büyük katkının özel gereksinimli bireylerce sportif, sanatsal, kültürel ve sosyal alanlarda gösterdikleri üstün performanslardır. Çünkü herhangi bir alanda kazanılan başarı bir diğer özel gereksinimli ya da ailesine feyz oluyor ve her geçen gün engelli bireylerin toplumla bütünleşmesi artıyor” ifadelerini kullandı. 

“13 UZMANIN GÖNÜLLÜ KATILIMI İLE AİLELERİMİZE DESTEK VERECEĞİZ”

Açıklamasını sürdüren Zehra Metin Özen, “Ailelerin bilinçlenmesi de çok önem arz ediyor. Çünkü bakım verenin sevgisi, ilgisi ile özel gereksinimli bireye katacakları onun toplumla bütünleşmesine katkı sağlayacaktır. Bu noktada derneğimiz bize ulaşan bebeğinin özel gereksinimini yeni öğrenmiş annelere tecrübeli olan bir grup anne ile tanıştırıp yaşantılarını aktararak geleceğe umutla bakmasını sağlamaktayız. Sonrasında da birbirleri ile görüşerek yol arkadaşlığı yapmaktalar. Tabi aile bilinçlendirmesi sadece tecrübe paylaşmakla gerçekleşmiyor. Bu sebeple birkaç sene evvel 3 uzmanla başladığımız bugün sayısı 13’e ulaşan uzmanlarımızın gönüllü katılımı ile oluşturduğumuz ailelerimize alanlarında destek verecek” ifadelerini kullandı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!