Tekirdağ
07 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

“Sıcakların Etkisiyle Bazı Rahatsızlıklar Görülebilmekte”

“Sıcakların Etkisiyle Bazı Rahatsızlıklar Görülebilmekte”

Aşırı sıcaklıklardan en çok etkilenen gurupları sıralayan Dr. Ali Cengiz Kalkan bu gurupların dikkatli olmasını istedi. Aşırı sıcaklardan nasıl korunmamız gerektiğinin de altını çizen Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan bağırsak enfeksiyonlarıyla ilgili de konuştu. Bağırsak enfeksiyonlarıyla (islahler) ilgili konuşan Kalkan, sağlık sistemimizi ve vatandaşımızı sıkıntıya sokacak ilimizde herhangi bir problem mevcut değildir” dedi.  Sıcakların etkisiyle bazı rahatsızlıkların görülebildiğini belirden dr. Ali Cengiz Kalkan, “Sıcakların etkisi ile artan terleme ile birlikte su ve mineral kaybı sonucu bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi, karın ağrısı gibi bir takım sağlık problemleri görülebilmektedir” dedi.

SICAKLARIN ETKİSİYLE BAYILMA HİSSİ, BULANTI, BAŞ DÖNMESİ, KARIN AĞRISI GİBİ BİR TAKIM SAĞLIK PROBLEMLERİ GÖRÜLEBİLMEKTE

Gazetemize konuşan Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan, “İlimizde olduğu gibi denize kıyısı olan yerlerde, yaz aylarında havaların ısınması ile sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı da artmaktadır. Bireyler de daha rahat, ferah ortamları tercih etmektedirler. Bu nedenle  serin ve gölge yerlerde vaktimizin çoğunu geçirmek isteriz . Sıcakların etkisi ile artan terleme ile birlikte su ve mineral kaybı sonucu bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi, karın ağrısı gibi bir takım sağlık problemleri görülebilmektedir. Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplar olarak; 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, Küçük çocuklar, Bakıma ihtiyacı olanlar, Engelli bireyler, Hamileler, Açık alanda, ağır işlerde çalışanlar, Sporcular, Kronik hastalığı (şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları) olanlar, Sürekli ilaç (özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları) kullanan kişiler olarak karşılaşmaktayız. Sağlıklı beslenme ve bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi yaz aylarında sıklıkla görülen sağlık problemlerinin azaltılmasında son derece önemlidir” dedi.

AŞIRI SICAKLARDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMASI GEREKİYOR

Aşırı sıcaklardan korunmanın yollarını anlatan Dr. Ali Cengiz Kalkan, “Aşırı sıcaklardan korunmak için, Her zamankinden daha fazla su içilmeli ve su içmek için susama beklenmemeli, Bol, hafif ve açık renkli giysiler giyinmeli, Serinlemek için ılık duş ve banyo yapılmalı, Sıcağa bağlı hastalık belirtileri hissettiğinde derhal tıbbi yardım istenmeli, Yemekler günlük olarak yapılmalı ve soğumadan tüketilmelidir, tekrar ısıtılmamalı, Yaz aylarında eller gün içerisinde sık sık bol su ve sabunla, en az 20 saniye süreyle iyice yıkanmalı, Kullanılacak suyun temiz kaynaktan temin edildiğine emin olmak gerekli, Yaz aylarında özellikle rota virüslerden kaynaklanan ishaller görülebilmektedir. Özellikle bebek ve çocuklarda ishal vakalarında hijyen kurallarına dikkat edilmeli ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı, İshali olan kişilerin kullandığı ya da ortak kullanılan lavabolar temizlenerek dezenfekte edildikten sonra kullanılmalı, Sebze ve meyveleri yemeden önce iyice yıkamak gerekli” dedi.

İSHAL KONUSUNDA SAĞLIK SİSTEMİMİZİ SIKINTIYA SOKAN BİR PROBLEM MEVCUT DEĞİL

Son dönemde vatandaşların ishal konusunda artış olduğu ve virüs olabileceği yönündeki değerlendirmeleri sorduğumuz Dr. Ali Cengiz Kalkan konuyla ilgili gazetemize konuştu: “Müdürlüğümüzde, İzci Sisteminde Akut Bağırsak Enfeksiyonları Takibi sisteminden de ilimizdeki olağan, salgın gibi durumların takibini yapmaktayız. Özellikle yaz aylarında görülen Akut Bağırsak Enfeksiyonlarının (ishaller)  neden olduğu salgınların erken tespiti ve müdahale edilmesi amacıyla günlük sendromik sürveyans takibi yapılmaktadır. Gastroenterit tanısı alan vakaların ICD 10 kodları sağlık kuruluşları otomasyon sisteminden takibi yapılmaktadır. Vaka artışlarında kümelenme olup olmadığı, gıda ve su kaynaklı olup olmadığı araştırılmaktadır. Sistem verileri kendi içinde analiz edip, beklenen ortalama vaka sayılarının üzerine çıkıldığında uyarı sinyalleri vermektedir. Oluşan sinyallere göre ilgili ilçe, sağlık kuruluşlarına geri bildirim yapılarak, oluşan sinyal ve vaka artışının nedenleri sorgulanmaktadır. Nüfusu yaz aylarında artış gösteren ilçelerimizde görece vaka sayılarımızda sınırlı yükselmeler zaman zaman olabilmekle birlikte, sağlık sistemimizi ve vatandaşımızı sıkıntıya sokacak ilimizde herhangi bir problem mevcut değildir” dedi. avt

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!