Tekirdağ
08 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Cumhuriyetin 100. Yılı

26 Ekim 2023, Perşembe 11:52

Türkiye'de "Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir." kuralını devlet yönetimine yerleştiren ve demokrasiyi taçlandıran cumhuriyetin ilanının üzerinden 100 yıl geçti!

Tarihi her daim şekillendiren bir milletin bireyi olarak bize bu günleri bırakan büyük lider Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, kurtuluş mücadelesinde yer almış herkese minnet ve şükranlarımızı sunarken onları saygı ile selamlıyorum.

Cumhuriyet, demokrasiye geçişin ilk adımı olarak ilan edilirken Mustafa Kemal Atatürk, gençlik yıllarından beri bunu hedeflemiş, Kurtuluş Savaşı kazanıldığında da bu hedefini gerçekleştirmiştir.

Atatürk cumhuriyetin ilanını nutukta şu şekilde anlatır:

28 Ekim akşamı Çankaya Köşkü'nde yakın arkadaşlarına verdiği akşam yemeğinde, seçim çalışmaları, seçim dedikoduları, seçilenler seçilemeyenler konuşulup dururken...

Atatürk, eline bıçağını alarak hafifçe tabağına vurur ve şu tarihi sözü söyler:

"Efendiler, yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz!"

Ertesi gün mecliste bütün hazırlıklar tamamlanarak anayasaya "Türkiye devletinin hükümet şekli cumhuriyet'tir." maddesi koydurarak cumhuriyet ilan edilmiştir.

Türk Milleti'nin geleceği olan çocuklarımız, cumhuriyetin bizlere verdiği hürriyet, insan hakları, eğitim hakkı, birey olma hakkı gibi haklarımızı kullanarak, bilimin ışığında güzel ülkemiz Türkiye'mizi en gelişmiş milletlerin içine sokmak için elimizden geleni yapalım.

Şunu unutmayalım: Biz ki her zaman dünyada çağlar üstü bir lider önderliğinde küllerinden yeniden doğmuş, muhasır medeniyetlerin çok altında imkanlarla gerçekleştirilen pek çok devrimin lideri Atatürk'ün çocuklarıyız.

Biz ki, verdiğimiz yokluklar içerisindeki kurtuluş mücadelesinde, Asya'dan Afrika'ya kadar dünyaya örnek olmuşuz.

Sizlere Atatürk'ün bir kez daha güzel sözünü hatırlatmak istiyorum: "Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu devam ettirecek sizlersiniz."

Yeni yüzyılda da Atamızın izinde...

Minnetle ve gururla! 100. Yaşın kutlu olsun, CUMHURİYET!

 

Damla Bul

damlamette@gmail.com 

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.