Tekirdağ
08 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Kadın Hakları

19 Aralık 2023, Salı 17:49

Kadın hakları, kadınların toplumun her alanında özgürce ve eşitçe yer alabilmesi için mücadele edilen haklar demektir. Bu hakların güçlendirilmesi ve korunması, toplumların daha adil ve eşitlikçi olmasına yardımcı olur. Kadın haklarına saygı göstermek, eşitlik ve adalet için önemli bir adımdır.

Tarihsel süreçte kadınlar, toplumda genellikle belirli rollerle sınırlandırılmışlardı ve çoğu zaman erkeklerle eşit haklara sahip değillerdi. Ancak, kadınların tarihsel rolü ve yeri, zamanla değişiklik gösterdi:

*Antik Dönem: Antik toplumlarda kadınlar genellikle aile içinde ev işleri ve çocuk bakımı gibi görevlerle sınırlıydılar. Toplumda genellikle erkeklerin egemen olduğu bir düzen vardı.

*Orta Çağ: Orta Çağ'da, kadınlar genellikle ailelerinin statüsüne bağlı olarak belirli rollerde yer aldılar. Toplumda erkeklerin sürdü.

*Yirminci Yüzyıl: 20. yüzyılda, kadın hakları hareketleriyle birlikte kadınlar daha fazla eşitlik talep etmeye başladılar. Seçme ve seçilme hakkı gibi temel haklar kazanıldı ve kadınlar iş hayatına katılmaya başladılar..Bu süreci Türkiye tarihinde detaylandıracak olursak, 1926 yılında Büyük Millet Meclisi tarafından kabulle yürürlüğe giren ve Türk kadınlarının şeriat zincirinden kurtaran Medeni Kanun ile, Türk kadının bin yıl evvel kaybettiği hakların iade edilmesinin temeli oluşturulmuştur. Türk kadınına seçme ve seçilme haklarının verilmesi Medeni Kanun ile erkeklerle eşit haklara sahip olan Türk kadınına 3.TBMM tarafından 3 Nisan 1930 Günü kabul edilen bir yasa ile belediye seçimlerine katılma hakkı tanınmıştır.26 Ekim 1932 günü kabul edilen bir yasa ile Türk kadınına muhtar, köy ihtiyar kurulu üyeliğine seçme ve seçilme hakkı tanınmış; 1934’te kadın – erkek eşitliği alanında bütün haklar ‘’ Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı’nın tanınmasıyla verilmiştir.

Böylece, Türkiye,  Fransa ve İtalya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14, İsviçre’den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanımıştı. 

Öte yandan, Karma eğitime geçilmiş, kadınların da yüksek öğrenim alması sağlanmış, Muallim Mektepleri açılmıştır.1925’te TBMM’DE Şapka Kanunu kabulüyle kadınların çarşaf, peçe gibi kıyafetler yerine çağdaş giysiler giymeleri sağlanmış, erkeklerde fes yerine şapka giyilmesi kanuni zorunluluk haline getirilmiştir.Böylece hayatın her alanında kadın varlığını elde ettiği kazanımlarla perçinlemiş, bulunduğu her dalı tarihten, sanata, spora hayatı güzelleştirmiştir..

Öyle ki; Fatma Aliye Hanım, Halide Edip Adıvar ,Neziha Muhiddin, Sabiha Gökçen, Muazzez İlmiye Çığ, Sezen Aksu, her akşam sevgiyle çocuklarına yemek hazırlayan Ayşe Hanım, Üniversite öğrencisi Sibel, bakkaldan 2 ekmek alıp eve dönen Halime Teyze, fabrikada vardiyalı çalışan Derya Hanım, motor ustası Fatma, bisikletle dünya turuna çıkan Feride, sokaktan geçen herkes, her birimiz..

‘’Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.’ Mustafa Kemal Atatürk…

Kadınların haklarına saygı gösterildiği, toplumda kadın cinayetlerinin olmadığı ve kadınların özgürce haklarıyla mutlu bir şekilde yaşadığı bir dünya umuduyla...

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.