Tekirdağ
08 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Namık Kemal

27 Ocak 2024, Cumartesi 12:23

Sevgili okurlarım,

Hemşerimiz, Vatan Şairi Namık Kemal’i yakından tanıyalım istiyorum.

Türk milliyetçiliğine ilham kaynağı olan ve ‘’vatan şairi’’ olarak anılan yazar, gazeteci, devlet adamı ve şair Namık Kemal, asıl adı Mehmet Kemal olan ve Namık adını Şair Eşref Paşa’dan alan Namık Kemal, aralıkta Tekirdağ’da dünyaya geldi.

Dedesinin Sofya vilayetine kaymakam olması üzerine1855’de Bulgaristan’a yerleşti.1863’te İbrahim Şinasi ile tanıştı. Bunun üzerine Batı edebiyatını öğrenmeye başlayan şairin tümüyle divan şiiri çizgisinde yazdığı şiirlerin yerini Batı şiiri çizgisindeki şiirler aldı.1865’te Tasvir-i Efkar gazetesinde hükümeti eleştiren yazılar yazdı.1867’de gazete kapatıldı ve Namık Kemal, İstanbul’dan uzaklaştırılmak için Erzurum’a vali yardımcısı olarak atandı. Ancak Namık, göreve gitmeyi erteleyerek Ziya Paşa ile birlikte Paris’e gitti. Burada Fransız hükümeti Namık ve arkadaşlarını ülkeyi terk etmelerini isteyince, Londra’ya geçerek Ali Suavi ile Muhbir ve Hürriyet gazetelerini çıkardılar ancak anlaşmazlıklar sürünce ve desteksiz kalınca 1870’de İstanbul’a döndü.

Ebüzziya Tevfik Bey ile birlikte İbret gazetesini çıkaran şairimiz, burada da Mahmut Nedim Paşa’yı eleştiren bir yazı yazında kaymakam olarak Gelibolu’ya tayin edildi. Sonunda 1873’te kaymakamlık görevinden de azledilince İstanbul’a döndü ve tiyatroyla ilgilenmeye başladı.

‘’Eğlencelerin en faydalısı’’ olarak nitelediği tiyatroyu halkı bilinçlendirmek için için bir mektep gibi gördü. ’’Vatan toprağının altındaki servet, İstiklalimizin üstündeki dökülen kanımızdır,’’ ve nice sözleriyle Namık Kemal; özgürlük mücadelesini destanlaştıran ‘’ Vatan yahut Silistre’’ adlı eseri, vatanseverlik ve özgürlük arayışına odaklanır. Gedikpaşa Tiyatrosu’nda 1 Nisan gecesinde Vatan yahut Silistre adlı eserini sahneleyen usta edebiyatçımız, oyunu izleyenlerin galeyana gelip olay çıkarması üzerine arkadaşlarıyla tutuklandı ve Magosa’ya sürgün edildi.1876’da 1.Meşrutiyet’in ilanından sonra İstanbul’a döndü.Danıştay üyeliği yaptı ve Kanun-ı Esasi’yi hazırlayan kurulda görev aldı.Midilli ve Sakız Adalarının kaymakamlığını yaptı.1888’ de yakalandığı zatürre nedeniyle 2 Aralık’ta ne yazık ki 48 yaşındayken hayatını kaybetti.

Kısacık ömrüne, sayısız eseri bırakan usta edebiyatçımız hemşerimiz Namık Kemal’i sevgiyle anıyorum. Eserlerinden öğreneceğimiz hatırlanması gereken çok şey olduğunu unutmamız gerektiğinin altını çiziyorum.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.