DUR DÜŞÜN EVLEN
27 Ocak 2024, Cumartesi 12:23Evliliğin en önemli unsuru nedir? Çiftlerin birbirlerine ne kadar yakın hissettikleri ve ne kadar bağlı oldukları bir evliliğin uzun süre devam etmesindeki en temell unsurdur. Kuvvetli ve açık bir iletişim, birbirlerine olan güven, problem çözme becerileri, ortak paylaşımlar, değerlerin varlığı, iki taraf için de tatmin edici bir duygusal yakınlığın bulunması, iyi bir evliliğin temel taşlarını oluşturur.Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, çiftlerin yetiştiştirildipi ebeveynler/aileler çiftlerin de sağlıklı ilişkilerinin olmasının da evliliklerin uzun ve mutlu bir şekilde sürmesi ile ilişkisi olduğunu göstermiştir.
Boşanmayla sonuçlanan evliliklere bakıldığında erken yaşlarda (20'li yaşların başları ya da daha erken) yapılan evlilikler olarak karşımıza çıktığını görüyoruz. Erken yaşlarda fiziksel beğeni, heyecan, çekicilik, aşk gibi kavramlara bağlı olarak evlenme kararı alan iyi ve uzun süreli bir evlilik için yeterli olduğunu söylemek bir hayli zor. Daha ileriki yaşlarda yapılan evliliklerde ise kişiler,geleceklerine daha emin adımlar attıklarını, kendilerine güvenen ve kendilerinin bir ilişkiden beklentilerinin daha net farkında olmaları durumunda daha sağlıklı kararlar verebildiğini görebiliyorum.
Evlilik kararı alırken hızlı davranmamak daha sağlıklı bir beraberlik için önemli bir unsurdur. Tanıştıktan kısa bir süre sonra (örneğin 2-3 ayda) evlenme kararı alan kişilerin birbirlerini henüz yeterince tanıyamamalarından kaynaklanan sorunlar yaşamaları yüksek bir olasılıktır. Birlikte sorun yaşadıkları zaman nasıl çözebileceklerini bilmeyen, birbirlerinin farklı yönlerini evlilik içinde yeni gören çiftler pek çok çatışmalı duyguyu bir arada yaşayabilir ve birbirlerini olduğu kadar kendilerinide yaralayabilir.
İlk başta kişilerin kendilerinden ve kendi yaşantılarından farklı buldukları karşı cinse dönük bir ilgi, heyecan ve merakları olur, fakat kendilerine daha çok benzeyen kişilerle kurulan ilişkilerin daha uzun sürdüğü de bilinen bir gerçektir. Yapılan araştırmalar, ilgi alanları, değerler, kişilik özellikleri, tutum, eğitim durumu, hayata bakış açıları, benzer kültür gibi faktörler açısından benzerlikler gösteren çiftlerin daha mutlu ve uzun süren beraberlikleri olduğunu göstermektedir.
Sağlıklı bir evliliğin olmazsa olmazı ‘’açık iletişim’’ olarak belirtebilirim. İletişim problemleri yaşayan çiftlerin, sorun yaşamayan çiftlere kıyasla boşanma oranları daha yüksektir. Sürekli haklıyı haksızı aramak üzerine yapılan tartışmalar; yargılayıcı, eleştirel, duyguları hiçe sayan konuşma biçimi, olumsuz kelimelerle yapılan hakaretler şüphesiz ki çiftleri birbirlerinden git gide uzaklaştıracaktır.
Bende psikolog olarak ilişki ve evlilik terapilerinde en çok üzerinde durduğum konulardan biri de çiftler arasındaki iletişimi geliştirmektir. Evliliklerde gündelik sorunların ele alınması çok gerekli olmamakla beraber, eğer belli sorunlar sürekli aynı şekilde yaşanıyor ve çözümlenemiyorsa, ya da kişiler için önem teşkil eden konular bir türlü konuşulamıyorsa, bunların açık bir şekilde konuşulup, ele alınması gerekmektedi. Çiftlerin düştüğü en büyük yanılgı "Ben söylemeden eşim beni anlasın" düşüncesidir. Fakat iletişim kurmadan, kelimeler sarf edilmeden ‘’anlamak ve anlaşılmak’’ mümkün değildir.
Yeterli olmayan bir iletişim büyük oranla yanlış anlaşılmalara yol açabiliyor. Bu durumda gereksiz çatışmalara sebep olur. Bu şekilde yaşanan iletişim sorunları zaman içinde çiftlerin birbirlerinden duygusal açıdan uzaklaşmalarıyla sonuçlanır.
Mutlu, huzurlu ve güvenli bir ilişki sürdürmeniz dileğiyle…
Uzm.Klinik Psk. Büşra Delikan Sezer
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.