Tekirdağ
08 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

İlişkin Zehirli mi?

05 Ağustos 2024, Pazartesi 20:56

Birçok ilişki çok renkli yapılarıyla kendi dinamiğini oluşturmaktadır. Keşke ilişkileri böyle bir uyarı sistemi ile iyi veya kötü olarak ayırabilsek. Maalesef bu mümkün değil. Birçok insan zehirli bir ilişkide olduğunu fark etmesi biraz  zor olabiliyor ve zaman alabiliyor. Eğer bazı önemli işaretleri yok saymazsak, bu tür bir ilişki içerisinde olduğumuzu fark edebiliriz. Zamanında uzaklaşabiliriz ve bu ilişkiyi sonlandıralirsiniz. Tabikide sadece romantik ilişkilerimizde değil, arkadaşlık veya akraba gibi diğer yakın ilişkilerimizde de tehlike sinyallerine dikkat etmekte fayda var.

Zehirli bir ilişki nedir? Kısacası size iyi gelmeyen, karşınızdaki kişiyle sürekli bir anlaşmazlık ve çatışma içerisinde olduğunuz tüm ilişkileri düşünebilirsiniz aslında. Çok sevdiğiniz birisi, böyle bir zorlu bir ilişkide olmasını ister miydiniz?  Bu sorunun cevabı sizin için ‘hayır’ ise, aynı şekilde kendinizi de korumalısınız. Sizde olumsuz duygular bırakan, bu duyguların sizi yıprattığını hissettiğiniz, söyledikleri ve yaptıklarıyla zarar veren, ama yine de ilişkinizi bitirmiyorsanız kendinize verdiğiniz değer nedir?  Burada sizi beslemeyen bir ilişki var. Bu zehirli ilişkilere karşı kendinizi korumanın zamanı geldi. Kendiniz için. Sınır koymak, hayır demek; bu kişiyi veya kişileri hayatınızdan çıkarmanızı sağlayacaktır. Size iyi gelecek insanlar, zaten sınırlarınıza saygı duyan, hayır cevabı verdiğinizde sizi sevmeye devam eden insanlardır. Elenmesi gerekenler sizi huzursuz edip, sınırlarınızı zorlamak isteyecek, hoşlarına gitmediğinde tepki gösterecek,  ve zamanla hayatınızdan çıkıp gideceklerdir.
Zehirli ilişkiler, her zaman zehirli bir şekilde başlamayabilir. 

Her ilişkide zaman zaman inişler çıkışlar olabilir. Bu durum ilişkinin doğasında vardır. Benim bahsetmek istediğiö olumsuz yaşantıların, eleştirilerin, mutsuzlukların olumlu zamanlara ağır bastığı ilişkiler. Sürekli olarak kendinizi ağlamaklı, yalnız, mutsuz ve kırgınlıklar içinde bulduğunuz ilişkiler… Bu şekilde süren ilişkilerin ruhsal olduğu kadar bedensel olarak da  zarar verdiği biliniyor.

Tüm bunlara rağmen, ilişkiye bir şans vermek mı vermek istiyorsunuz? ilişkiyi bu yönde tetikleyen nedenleri bulmaya çalışın. Eğer depresyon veya travma gibi tetikleyicilerin ilişkiyi olumsuz etkilediğini fark ettiyseniz ve üstesinden gelemediğinizi fark ettiyseniz psikoterapiden faydalanmayı deneyebilirsiniz. Sorunun kökü çözdüğünüzde, ilişkininizdeki davranışlark sayesinde dinamiği değişmesi olasıdır. Yine de eğer partnerinizin çabalamadığını görüyorsanız, bazen en doğru cevabın “Hoşça Kal” demek olduğunu unutmayın.

Uzm.Klinik Psk.Büşra DELİKAN SEZER

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.