Tekirdağ
21 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Kimseyle Kıyaslama

08 Mart 2024, Cuma 22:23

İnsanlar neden sürekli kıyaslama yapar? Anne çocuğunu başkalarıyla, çalışanlar diğer çalışanlarla, çiftler diğer çiftlerle sürekli kıyaslama yapar. Maruz mu bırakılıyoruz yoksa maruz mu ediyoruz kendimizi? Bu durum zaman zaman karmaşık duygulara yol açabiliyor.
Kıyaslama kelimesi yerine mukayese de diyebiliriz. Türk Dil Kurumu bu tanımı yapmaktadır. Bu tanımı düşünürsek eğer, kişi özgün olma konusunda sekteye uğratan bir eylem olduğunu görmekteyiz. 

Maslow Teorisindeki ilk ihtiyacımız fizyolojik ihtiyaçlarımız olduğunu biliyoruz. Yani bizlerin yaşamını devam ettiren ihtiyaçlarımızdır aslında. Ondan sonra güvenlik ihtiyacı gelmektedir. Ailede, toplumda, ortamda güvende olmak isteriz ve bu teoriye göre üçüncü ihtiyaç alanımız ise ait olma ve sevgi ihtiyacımız gelmektedir. İlişki kurmak, kabul görmek, ait olmak gibi ihtiyaçlardır. 

Mesela çocuk, aile içinde başkalarıyla davranışları, başarısı ya da dış görünüşü ile karşılaştırıldığında ait olma ihtiyacını giderememiş oluyor. Ya da çalışan bir kişi; işyerinde kıyaslama ile karşılaştığında düşük motivasyon ile işine devam etmeye başlıyor ve yine ait olma ihtiyacı karşılanmamış oluyor. Sevgi ve ait olma duygusu kıyaslamayla yaralı bir kişi, kendi performansını etkin kullanmak konusunda da sıkıntılı olmaya başlıyor. 
Peki neden insanlar kıyaslama yapar? Temelinde değersizlik duygusu yatıyor. Bu duygu da öfke krizleri ile ortaya çıkabiliyor. 
Sıkça karşılaştığımız bu sorunu toplumumuzda ‘kendimizi kendimiz’ olarak kabul etme yetimizi geliştirerek olumlu yönde değiştirebiliriz diye düşünüyorum.

Sevgilerle
Uzm.Klinik Psk.Büşra DELİKAN SEZER

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.