Tekirdağ
08 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Mutluluğun Zeka İle Bir İlişkisi var mı?

30 Aralık 2023, Cumartesi 19:29

 Her ne kadar toplumda yüksek IQ ya sahip insan daha mutludur algısı olsada bu doğru değildir. Birçok literatür bunu bize göstermiştir. İnsan Zekasını sadece testler ölçer. Sözel performans gibi çoklu performans ile birçok çerçeveden bakılmaktadır. Peki asıl güzel olan nedir? Düşünmek… Bizlerin en güzel, en derin konusu olan ‘’Düşünmek’’ kavramı çok anlamlıdır. Bizi ileriye götüren düşünmektir her zaman. Yüksek IQ ya sahip insan her şey bilebilir, her şeyin en iyisini bilir kavramı tamamen yanlıştır.

Araştırmalara göre ‘’Duygusal Zeka’’nın ortaya çıkmasyla birlikte asıl önemli olan ‘’Sosyal Zeka’’ olduğu ortaya çıkmıştır. Empati kurabilen, insanlarla sosyal ilişkisini yüksek tutan kişi çok daha sağlıklı ilerler ve dışa dönüklüğün getirdiği bir mutluluk oluşur. Daha yüksek zekâ (IQ) genellikle yaşamdaki birçok iyi sonuçla ilişkilendirilse de mutluluk literatüründe zeki insanların daha az zeki akranlarından daha mutlu olmadığı bir gerçektir.
Hayatı tamamıyla göz önünde bulundurursak,  çok uçlarda olmamak gerektiğini söyleyebiliriz. Zekâ veya mutluluk çok fazla ise bir dengeye ihtiyaç vardır. Bu denge muhtemelen iç huzuru ve kendiyle barışık olmak ile sağlanabilir. Belki de gerçek insan olabilmek, aşırılıkların ya da az olanın dengelenmesi ile gerçekleşmektedir.

Herkese gerçek bir mutluluk dilerim..

Uzm. Klinik Psk. Büşra DELİKAN SEZER

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.