Tekirdağ
08 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Yok Sayma Altına Kalırsın

19 Nisan 2024, Cuma 21:45

Hayatımızda yaşanan birçok yaşanmışlığı göz ardı ettiğimiz gibi, duygularımızı da çoğu zaman göz ardı edebiliyoruz. Ama bilinmiyor ki zaman zaman duygular, zor zamanlarda bize uzatılan yardım eli gibidir aslında. Sen hayır dediğin an evet diyen, tamam dediğinde olmaz diyen iç ses ve bir karar alırken bir türlü içinize sinmeyen o huzursuzluk hissi, karmaşık durumlarda neler olduğunu fark etme açısından çoğunlukla bize en kestirme yolu sunar. Ama bu sesi duysan bile dinlemekte bazen zorlanırsın ve hatta bilerek görmezden geldiğin zaman olur. Bunun gibi durumların ortaya çıkmasının psikolojik sebepleri vardır.

Kişisel hayatımızda yaşadığımız olaylar, durumlar sonucunda ortaya çıkan problemler, sorunları görünür kılmakta zorlanmaktan kaynaklı olabiliyor. Biraz daha teorik bahsedecek olursam, bu duruma freudyen psikolojide bastırma savunma mekanizması adı verilir. Peki bastırma savunma mekanizması nedir? Kişinin rahatsız edici bulduğu duygu, düşünce ve anıları bilinç dışına itmesi demektir. Kişi olaylarla arasına bu savunma mekanizması aracılığıyla mesafe koyar ki ona rahatsızlık veren  her neyse kendisine daha az etki etsin. Bu davranış, kişinin ruh sağlığını korumak için farkında olmadan sergilediği bir davranıştır ve kısa vadede bir rahatlama sağlasa da uzun vadede duygusal sağlığa zarar vermektedir. 
Bu durum kişide kaygı, stres ve bunalım gibi semptomlara yol açtığı kanıtlanmıştır. Bazı kişilerde psikosomatik belirti dediğimiz boyun ağrısı, bel ağrısı, migren, gibi fiziksel belirtiler de ortaya çıkabilir. Elbette ki yaşadığımız rahatsız edici deneyimlerle gerçekleştiği an yüzleşmek, çözmek ve devam etmek gibi bir şey değildir. Herkesin sorunlarla başa çıkma yöntemi farklıdır.  Bazı kişilerin yüzleşmek, kabul etmek uzun zaman alır. Bahsedilen psikolojik ve fizyolojik semptomlar, tükenmişlik hissi  gibi kişiye bir şeylerin yolunda gitmediğiyle ilgili verilen uyarıdır aslında. İnsan bedeni ve zihni, bastırma mekanizması gibi davranışlarla bilinç dışına ittiğimiz şeyleri de kaydediyor aslında. Bunu bilen zihin, üzerini örttüğümüz şeylerin altında kalmaya başladığımızda çıkış yolu bulmak için bu uyarıyı veriyor. Bazen bir durumla yüzleşmemek, yüzleşmekten daha çok can acıtabiliyor ve kendimizi korumaya çalışırken daha çok zarar verebiliyoruz. Kabullenmekte zorlandığımız bir olayla, duyguyla veya geçmişimizle yüzleşmeye başlamak bastırılan duyguları hissetmemize izin verecektir ve bastırılan duyguları hissetmeye izin verdiğimizde geçmişimizden kurtulmaya başlayabiliriz. 
 Sevgiyle Kalın
Uzm.Klinik Psikolog Büşra DELİKAN SEZER

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.